המלצות הביניים ועדת בן זקן ( הצוות לבחינת הגברת התחרותיות במערכת הבנקאית ) כוללות בין היתר המלצה להגדלת נגישות משקי הבית ועסקים קטנים לאשראי ועידוד הקמה של אגודות אשראי (Credit Unions) מזכירה לנו כי בעבר פעלו ביישוב עשרות אגודות אשראי שהתאגדו ואף הקימו בנק שישרת את מטרותיהן , אחת הקופות , קופת עליה ששרתה בעיקר את עולי בולגריה קיימת עד היום.
אגודות האשראי פעלו בישראל בין השנים 1925 – 1957 וסיפקו שירותי אשראי וחיסכון לציבור הפועלים. הקופות נוהלו על בסיס קואופרטיבי וגוף מרכזי – מרכז ברית הפיקוח של הקואופרציה האשראית פקח על עשרות הקופות שקמו בערים ובמגזרי המשק השונים. לאחר קום המדינה הקופות לא עמדו בתחרות מול הבנקים המסחריים והן התמזגו לתוך בנק הפועלים. במיזוג נעלמו באחת עשרות אגודות אשראי עדתיות , מגזריות ומקומיות.
בנק זרובבל שפעל עד שנת 1971 שרת את האגודות השיתופיות. הבנק העניק הלוואות למטרות אישיות ופיתוח תעשיה ומסחר , בנין וחקלאות ופעלה כגב כלכלי של האגודות השונות. ברבות השנים מוזגו אליו מספר קופות וכן קופת הלוואה וחיסכון הידועה. ב 1971 לאחר מספר גלגולים הבנק מוזג לתוך בנק הפועלים שמזג לתוכו את מרבית קופות האשראי.
הקופה היחידה ששרדה מאז היא קופת עליה שהוקמה על ידי בני העדה הבולגרית ובשיאה מנתה 23 סניפים. בשנות ה 70 נוצקה פעילות האגודה לתוך בנק לאומי ונקראה בנק עליה לאומי . השותפות פורקה לאחר מספר שנים ולקופה יש כיום סניף אחד בתל אביב והיא עוסקת במתן אשראי בלבד לכל גווני הקשת החברתית בישראל.
בנק נוסף שראוי להזכיר הוא הבנק למלאכה שפעל בין השנים 1954-1978 ועסק במתן אשראי לתעשיה קלה ובעלי מלאכה. הבנק הוקם ביוזמת השר ספיר ונמכר לבנק הבינלאומי בשנת 1978 . הבנק שיווק מניות בכורה ומספר אותן. למניות בעלות ערך כספי שניתן לממש.
ההיסטוריה חוזרת . האם הפעם נכון עתיד טוב יותר לאגודות האשראי - האוצר ממליץ להקים גופי אשראי ללא מטרות רווח ואגודות אשראי שיפעלו על מתח רווחים נמוך מזה של המגזר הבנקאי. כיום פועלות בישראל קופות גמל מפעליות שמצליחות להשיג תשואות נאות בעלות תפעול נמוכה בעשרות אחוזים מהקופות בבעלות פרטית. האם ניתן להעתיק את המודל גם לקופות אשראי . קרנות המנוף שהוקמו לאחר משבר האשראי ב 2008 למגזר העסקי לא המריאו. מה
בנקים ! - האתר האובייקטיבי לבנקאות וצרכנות פיננסית
שפיר קמר